همه فیلم ها قرار نیست حرفی برای گفتن داشته باشند!
داستان «هدیه» از یک خاطره شخصی میآید
سحر ستوده کارگردان «هدیه» معتقد است: معتقدم لزوما همه فیلم ها قرار نیست حرفی برای گفتن داشته باشند و یا هدف ویژه ای پشت ساخت آن باشد. وقتی که مخاطب با یک فیلم ارتباط برقرار کند، یعنی آن فیلم کار خود را انجام داده است.
سحر ستوده کارگردان فیلم کوتاه «هدیه» که هماکنون در بسته «بازگشت کوتاه» سینماهای «هنروتجربه» در حال اکران است، در گفتگو با خبرنگار سینماآنلاین؛ درباره ایده شکلگیری این فیلم کوتاه بیان کرد: پایه اصلی داستان «هدیه» از یک خاطره شخصی میآید که در مدرسه من اتفاق افتاد.
وی ادامه داد: با خاطرهای که از آن روز در ذهنم مانده بود قصه اصلی شکل گرفت و در مدت زمان نوشتن کاراکترهای دیگری اضافه شدند و در نهایت «هدیه» ساخته شد.
کارگردان «هدیه» درباره قصه این فیلم کوتاه توضیح داد: قصه این فیلم کوتاه درباره یک دختر چهارده ساله است که در تردید بین گفتن راز دوستش و مخفی نگه داشتن آن قرار میگیرد. چرا که افشا کردن و نکردن آن، هر دو نتیجهی ناخوشایندی در پی خواهد داشت.
ستوده با اشاره به اینکه این فیلم کوتاه اولین تجربه کارگردانی و نویسندگی او محسوب میشود، اظهار کرد: «هدیه» فیلمی در ژانر اجتماعی است. اینکه چرا اولین کار خود را در این ژانر ساختم برای این بود که احساس میکردم میتوانم آنچه را که در ذهن خود دارم و میخواهم بگویم در این ژانر بهتر می توانم به مخاطب خود برسانم.
وی ادامه داد: همه ما در روز با مسایل اجتماعی مختلفی درگیر هستیم و من به شخصه نمیتوانم از اتفاق هایی که پیرامونمان رخ می دهد به سادگی عبور کنم و بیتفاوت باشم. از این رو قصه های مختلفی در ذهنم شکل میگیرند که نه تنها بی ربط به جامعه و زندگی روزمره مان نیست، بلکه اغلب به سادگی از کنارشان رد میشویم.
کارگردان «هدیه» درباره تجربه ساخت اولین فیلم کوتاه خود گفت: من سینما و تئاتر را با موسیقی و بازیگری آغاز کردهام اما فیلمسازی از این جهت برای من جذاب و دوست داشتنی است که میتوانم آنچه را که در ذهن دارم و میخواهم درباره اش حرف بزنم، در قالب فیلم بیان کنم.
ستوده با بیان اینکه بعد از این فیلم کوتاه باز هم به سراغ ساخت فیلم کوتاه میرود، اظهار کرد: فیلم کوتاه و بلند برایم مساله نیست. اگر احساس کنم سوژهای هست که در قالب فیلم کوتاه بهتر بیان میشود، باز هم به سراغ ساخت فیلم کوتاه خواهم رفت. در واقع برای من مهم تولید یک اثر است که در راستای فکر خودم باشد.
وی با اشاره به اینکه انتخاب عوامل مطرح در اولین کار لزوما باعث دیده شدن آن نمیشود، عنوان کرد: چیزی که برای من اهمیت ویژه ای داشت این بود که بتوانم با افراد حرفهای در پشت صحنه کار کنم که خوشبختانه این اتفاق هم افتاد. اشکان اشکانی تهیه کننده و مدیر فیلمبرداری، سعید بجنوردی صدابردار، محمدرضا کشمیری تدوین و شاهین پورداداشی که صداگذار کار بودند همه افراد حرفهای هستند که در این کار به من کمک کردهاند.
کارگردان «هدیه» افزود: با داشتن یک تیم حرفه ای من توانستم چیزهای زیادی در زمان ساخت فیلم یاد بگیرم که منجر به فیلمی شد که از آن راضی هستم.
ستوده درباره بازیگران این فیلم کوتاه بیان کرد: استفاده از بازیگران چهره میتواند به مطرح شدن فیلم کمک کند اما دلیلی بر خوب بودن فیلم نیست. گروه بازیگران ما در «هدیه» بازیگرانی از صومعه سرا و رشت بودند و دو دختر نوجوان فیلم برای اولین بار جلوی دوربین میرفتند.
وی با اشاره به اینکه «هدیه» در یک تک لوکیشن در صومعه سرا کار شده است، مطرح کرد: از آنجاکه به این مساله معتقد هستم که ما باید از ظرفیت شهرهای دیگر و بازیگرانی که کمتر دیده شده اند استفاده کنیم، ترجیح دادم صومعه سرا را برگزینم و از کار با بچههای آنجا بسیار خوشحال هستم.
کارگردان «هدیه» در پاسخ به این پرسش که چرا اثر خود را در گروه هنروتجربه اکران کرده است، بیان کرد: از سوی دوستان فیلمساز به من پیشنهاد داده شد و من نیز با کمال میل پذیرفتم که اولین فیلم خود را در این گروه اکران کنم.
ستوده درباره اکران آنلاین این فیلم کوتاه نیز تصریح کرد: به اکران آنلاین هم فکر میکنم اما اکران در فضای باز را بیشتر دوست دارم. چراکه برای همیشه نمیتوان در قرنطینه ماند و افراد برای تعاملهای اجتماعی باید با یکدیگر ارتباط داشته باشند. اگر هنروتجربه بتواند روی اکران فضای باز که میتواند با رعایت تمام پروتکلهای بهداشتی انجام بشود و افراد نیز همدیگر را ببینند، بیشتر مانور بدهد، اتفاقهای بهتری رقم میخورد.
وی درباره هدف خود از ساخت «هدیه» عنوان کرد: مسایل خانواده به ویژه قشر نوجوان که فکر میکنم یکی از حساسترین دورههای زندگی هر فردی است و بسیار کم به آن پرداخته میشود، برای من مهم است و فکر میکنم در این ژانر بهتر میتوانم خودم را ارایه کنم. به عنوان کسی که در مسیر فیلمسازی هستم، قاعدتا دوست دارم مخاطب در برخورد با فیلم انگیزه و هدف من را هم دریابد. اما معتقدم لزوما همه فیلم ها قرار نیست حرفی برای گفتن داشته باشند و یا هدف ویژه ای پشت ساخت آن باشد. وقتی که مخاطب با یک فیلم ارتباط برقرار کند، یعنی آن فیلم کار خود را انجام داده است.
کارگردان «هدیه» درباره توجه به ژانر اجتماعی در آثار کوتاه خاطرنشان کرد: توجه به مسایل اجتماعی در آثار کوتاه در حد مخاطبان فیلم کوتاه است و این اصلا خوب نیست. به دلیل آنکه فیلمساز فیلم کوتاه زمانی که حرفی میزند به این دلیل نیست که فقط مخاطبان کم و خاص فیلم کوتاه فیلم را ببینند.
ستوده تاکید کرد: توجه «هدیه» به سیستم آموزش و پرورش و قشر نوجوان است اما این فیلم را کدام یک از مسئولان آموزش و پرورش، معلمان، ناظمان و.. دیدهاند. به نظر من یکسری فیلمها باید دستهبندی موضوعی شوند تا بتوان آن ها را در سیستمهای مربوطه اکران کرد.
ستوده در پایان درباره کار جدید خود نیز اظهار کرد: در حال حاضر مشغول پخش بین المللی فیلم دوم خود و کار روی فیلمنامه دیگری هستم.
ارسال نظر