صدور مجور کارگردانی به «کانون کارگردانان» برگردد
درخواست یک کارگردان مطرح از سازمان سینمایی
سینماآنلاین:علیرضا رئیسیان کارگردان مطرح سینمای ایران در واکنش به حواشی اخیر صدور مجوز کارگردانی به یک فعال اینستاگرامی خواستار بازگشت روند صدور مجوز کارگردانی به «کانون کارگردانان سینمای ایران» شد.
به گزارش سینماآنلاین، علیرضا رئیسیان در گفتوگویی با خبرگزاری فارس گفته است: از جنبه عمومی اما این کار از زمان مرحوم سیفالله داد به کانون کارگردانان واگذار شد.در دو مقطع و هر ششماه یکبار درخواستها را بررسی میکردیم. یک سیستم ارزیابی داشتیم که کاملا حرفهای بود و به محتوا کاری نداشت. محتوا به وزارت ارشاد مربوط بود و ما صرفا استانداردهای حرفهای را بررسی میکردیم. نهادهای دیگر هم همینطور است. مثلا نظاممهندسی و نظام پزشکی برای اعطای مجوز، به اخلاقیات و اعتقادات کاری ندارند و مسائل حرفهای را مورد توجه قرار میدهد. من معتقدم الان هم باید به همین شیوه عمل شود.
رئیس اسبق کانون کارگردانان ایران با یادآوری شیوه صدور مجوز کارگردانی در سالهای گذشته ادامه داد: اگر یادتان باشد آنزمان نظام درجهبندی وجود داشت. الف، الف ستارهدار و در کمترین حالت ب، درجه کیفی فیلمهای فیلمسازان اولی بود که ما به آنها مجوز میدادیم. حتی یک مورد وجود نداشت که فیلمسازی از فیلتر ما فیلم ساخته باشد و درجه محصولش پایین شود. هیچکدام از آنها درجه ج یا د که نمره پایینی بود دریافت نکردند.
وی افزود: شیوه فوق وقت و انرژی بسیار زیادی از تیم نظارت و ارزیابی میگرفت. در سال۸۳ که آقای حیدریان معاونت سینمایی بود ۵۰۰نفرساعت وقت بابت اینکار شده بود. ضمنا بررسی مجدد درخواست معترضان هم بود که خودش کار مضاعفی بود. نکته بعدی هزینهبر بودن این کار بود. بههرحال این جلسات شامل حضور افراد و پذیرایی بود که همهاش خرج داشت. ارشاد بدون اینکه ریالی کمک کند و حتی این تفویص اختیار را رسما اعلام کند نظارهگر بود.
رئیسیان با انتقاد از توجیح مسولان سازمان سینمایی در خصوص اینکه اگر فردی اراده و سرمایه برای فیلمسازی دارد باید اجازه ساخت داشته باشد، تاکید کرد: -به نظرم این بدترین توجیه در حوزه فرهنگ است. این اصالت دادن به سرمایه است. پس هرکس که در شبکههای ماهوارهای برنامه دارد هم فیلم بسازد! حتی برای یک کارگردان حرفهای شرایط سختی وجود دارد اما یکنفر چون پول دارد کار مدنظرش را انجام دهد. اصالت به سرمایه چندسالی است که در حوزه فرهنگ کشور باب شده و فقط منحصر به سینما نیست. در هیچجای دنیا اصالت صرفا با سرمایه نیست. مهارت و کارایی آدمها مساله اول است. در آمریکا هم این شکل نیست که به صرف پول داشتن بشود فیلم ساخت.
کارگردان فیلم «چهل سالگی» در خاتمه با زیر سوال بردن ترکیب اعضای شورای پروانه ساخت اظهار داشت: -مدعی هستند فیلمها توسط نماینده کانون کارگردانان در شورای فوق بررسی و تایید شده است. در زمان ما شش کارگردان در شورای نظارت کانون این کار را انجام میدادند، نه یکنفر! ضمنا ساخت یک فیلم کوتاه فقط نشاندهنده بخشی از توانایی فرد است و باید درکنارش مولفههایی مثل سابقه دستیاری و مشاور فرد هم بررسی شود. نقش مشاور بسیار مهم است. او کارگردانِ مشاور است نه مشاور کارگردان. به صرف درخواست و دریافت پروانه ساخت فیلمی ساخته نخواهد شد. البته اگر کسی با پول برای فیلمسازی اقدام کند حتما یک قدم جلوتر است. پول فقط یک بخش کار حرفهای است. به نظر من پروسه تایید صلاحیت کارگردان فیلم اول باید با نامه رسمی ارشاد به کانون کارگردانان تفویض و بازگردانده شود و در اَنجا صلاحیت کسانی که میخواهند فیلم اولشان را بسازند مورد ارزیابی قرار بگیرد.
ارسال نظر